Przepis na kapusniak 📖
Składniki na kapusniak:- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 250 g wędzonego boczku lub kiełbasy
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- 3 l wody
- śmietana do podania
Wykonanie:
1. Kapustę drobno poszatkować.
2. Cebulę pokroić w kostkę.
3. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę.
4. Boczek lub kiełbasę pokroić w małą kostkę.
5. Na dużym garnku rozgrzać trochę oleju, dodać boczek lub kiełbasę i obsmażyć na złoty kolor.
6. Dodać cebulę i smażyć do momentu aż się zeszkli.
7. Dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler i dalej smażyć przez około 5 minut.
8. Dodać kapustę i wlać wodę.
9. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek, sól i pieprz do smaku.
10. Gotować na małym ogniu przez około 1-2 godziny aż kapusta i warzywa będą miękkie.
11. Podawać z łyżką śmietany przy każdej porcji.
Smacznego!