Przepis na kapuśniak na zasmażce 📖

Składniki:
- 1 mały kapusta kwaszona
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 średnie seler naciowy
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- gałązka natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Kapustę kwaszoną zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcień ją i pokrój na drobne paski.
2. Ziemniaki, cebulę, marchewki i seler obierz i pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż ją na złoto.
4. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i seler. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj kapustę kwaszoną, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Następnie zalej wszystko wodą, tak aby przykryła warzywa. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. W osobnym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż na złoty kolor (zasmażka).
8. Do zasmażki dodaj łyżkę bulionu z gotującego się kapuśniaka i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
9. Zasmażkę dodaj do gotującego się kapuśniaka i dokładnie wymieszaj.
10. Dodaj śmietanę kremówkę i gotuj przez jeszcze kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
11. Podawaj zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

kapuśniak fit
kapusniak
n kapusniak
kapuśniak na wołowinie
kapuśniak obiad