Przepis na kapuśniak babuni 📖

Składniki:
- 1 główka kapusty kiszonej
- 400 g wieprzowiny (np. żeberka, boczek)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren jałowca
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 litr wody
- Majeranek i natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie drobno ją siekamy.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i na słabym ogniu podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie.
3. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę mięso, podsmażamy je ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni.
4. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
5. Do garnka z mięsem dodajemy pokrojone warzywa, liście laurowe oraz jałowiec. Następnie zalewamy wszystko wodą.
6. Gotujemy kapuśniak na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
7. Po tym czasie dodajemy do zupy kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze przez około 15 minut.
8. Doprawiamy zupę solą i pieprzem według własnego gustu.
9. Na koniec posypujemy kapuśniak świeżo posiekanym majerankiem i natką pietruszki.

Kapuśniak babuni jest gotowy do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

kapusniak z kiszonej babuni
pasztet babuni
racuchy babuni
rosół babuni
żurek babuni