Przepis na pasztet babuni 📖
Składniki:- 500 g mięsa drobiowego (np. z piersi kurczaka)
- 200 g wieprzowej szynki
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki tłuszczu (np. oleju)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, aż staną się miękkie i lekko złote.
2. Mięso drobiowe i szynkę mielimy lub drobno siekamy. Następnie dodajemy do rondla i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż mięso będzie gotowe.
3. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy bułkę tartą, masło, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Wymieszane składniki jajeczne dodajemy do mięsa w rondlu i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
5. Następnie masę przekładamy do foremki do babki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równamy.
6. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 60 minut, aż pasztet ładnie się zarumieni i będzie miękki w środku.
7. Gotowy pasztet babuni wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie można go wyjąć z formy i pokroić w plastry.
8. Pasztet babuni można podać na zimno, jako dodatek do kanapek lub w towarzystwie chrzanu i ogórków kiszonych. Smacznego!