Przepis na karpatkę z ciasta francuskiego 📖

Przepis na karpatkę z ciasta francuskiego:

Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kremówki

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Wyłóż rolkę ciasta francuskiego na blasze do pieczenia, przekłuj go widelcem i piecz według instrukcji na opakowaniu, aż stanie się złocisty i chrupiący. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
3. W niewielkim garnku podgrzej mleko z łyżką cukru, masłem i ekstraktem waniliowym. Zagotuj.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z 2 jajkami, a następnie wlej cienką strużką do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj, aż składniki się połączą i uzyskasz gładką masę.
5. Redukuj ogień i gotuj mieszając jeszcze przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź.
6. W osobnej misce ubij resztę jajek z cukrem pudrem na puszystą masę.
7. Do wystudzonej masy z mleka dodaj ubite jajka i delikatnie wymieszaj.
8. Wlej kremówkę do osobnej miski i ubij na sztywno. Następnie dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
9. Przekrój ostudzone ciasto francuskie na pół wzdłuż. Na jednym kawałku rozprowadź równomiernie przygotowaną masę.
10. Przykryj karpatką drugim kawałkiem ciasta francuskiego i delikatnie dociskaj.
11. Przed podaniem posyp karpatkę cukrem pudrem i możesz dodatkowo udekorować kawałkami owoców lub bitą śmietaną.

Podobne przepisy

hot dog z ciasta francuskiego
tartę z francuskiego ciasta
jagodzianki z ciasta francuskiego
cynamonki z ciasta francuskiego
ciastka z ciasta francuskiego