Przepis na karczek cielęcy 📖

Składniki:
- 1 kg karczku cielęcego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek, oregano)
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Najpierw przygotuj mięso. Oczyść karczek z ewentualnych błon i tłuszczu.
2. Czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. Zioła także drobno posiekaj.
4. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, zioła, sól i pieprz.
5. Tak przygotowaną mieszanką nacieraj mięso z obu stron, starając się dobrze go nasączyć.
6. Odstaw mięso na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
7. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
8. Karczek cielęcy włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika.
9. Piecz mięso przez około 40-50 minut, aż będzie dobrze rumiane z zewnątrz i soczyste w środku.
10. Wyjmij z piekarnika i odłóż na kilka minut, aby odpoczęło.
11. Pokrój karczek na plasterki i podawaj jako główne danie, np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz cielęcy
udziec cielęcy
gulasz cielęcy z kurkami
karczek z jabłkami
karczek marynowany