Przepis na karczek marynowany 📖

Przepis na karczek marynowany:

Składniki:
- 1 kg karczku wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki

Instrukcje:
1. Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, olej roślinny, musztardę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
2. Karczek dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój go w grube plastry.
3. Karczek dokładnie obtocz w przygotowanej marynacie. Pozostaw go w misce na około 2 godziny, aby nabrał smaku.
4. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry.
5. Na patelni rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę, aż lekko się zeszkli.
6. Na drugiej, grillowej patelni, smaż karczek z obu stron aż do uzyskania złocisto-brązowego koloru i chrupiącej struktury.
7. Podawaj karczek posypany podsmażoną cebulą i natką pietruszki. Można go podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Podobne przepisy

marynowany udziec z indyka
karczek z jabłkami
karczek barani
karczek marynata
karczek obiad