Przepis na gulasz cielęcy 📖
Oto przepis na tradycyjny gulasz cielęcy:Składniki:
- 1 kg cielęcego mięsa (np. udziec lub łopatka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonej lubczyku
Przygotowanie:
1. Cielęce mięso pokrój na kawałki o średniej wielkości.
2. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Mięso obtocz w mące wymieszanej ze słodką papryką.
4. W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso aż się zrumieni. Następnie wyjmij mięso z garnka.
5. Na tym samym oleju podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie.
6. Dodaj do garnka ostrej papryki, koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
7. Następnie dodaj papryki pokrojone w paski i smaż przez kilka minut.
8. Przełóż mięso z powrotem do garnka, a także wlej bulion drobiowy.
9. Dopraw solą, pieprzem i suszonym lubczykiem.
10. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
11. Gulasz cielęcy możesz podać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!