Przepis na karkówka w soku jabłkowym 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Instrukcje:
1. Oczyść karkówkę z tłuszczu i błon, pokrój na kawałki o grubości około 2-3 cm.
2. W dużym naczyniu wymieszaj sok jabłkowy, czosnek, cebulę, oliwę z oliwek, sól, pieprz, majeranek i tymianek.
3. Dodaj kawałki karkówki do marynaty i dokładnie wymieszaj, tak aby mięso było całkowicie pokryte.
4. Przykryj naczynie i odstaw na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc, aby mięso nasiąkło aromatami.
5. Po wymaganym czasie, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
6. Przełóż kawałki karkówki na natłuszczonej blasze do pieczenia i polej sokiem jabłkowym z marynaty.
7. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz karkówkę przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
8. Około każdej pół godziny polewaj karkówkę wypuszczającym sokiem jabłkowym, aby zachować jej wilgotność.
9. Po upieczeniu wyjmij karkówkę z piekarnika i odłóż na 10 minut, aby mięso odpoczęło i zachowało swoje soczystość.
10. Pokrój karkówkę na plastry i podawaj z sosem z pieczenia. Smacznego!