Przepis na kaszotto 📖
Składniki:- 1,5 szklanki kaszy perłowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kaszę perłową opłukać i odcedzić
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać
3. W garnku na maśle zeszklić cebulę i czosnek
4. Dodać kaszę perłową i chwilę podsmażyć, mieszając
5. Dodać białe wino i gotować, aż w większości odparuje
6. Następnie, dodawać stopniowo bulion warzywny i gotować, aż kasza będzie miękka
7. Dodać starty parmezan i wymieszać
8. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Kaszotto podawać na gorąco, posypane lub przyozdobione np. listkami świeżej bazylii.