Przepis na ketchup 📖

Potrzebne składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia

Pomidory umyć i zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do tego pomidory i smażyć na małym ogniu około 10 minut.

Następnie dodać ocet, cukier, sól i przyprawy (paprykę, gałkę muszkatołową, cynamon) i gotować na niewielkim ogniu przez około 20-30 minut. W międzyczasie dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszać.

Ketchup przelać do słoików i pasteryzować przez około 15 minut w rondlu z wodą. Gotowy ketchup będzie się przechowywał przez dłuższy czas w lodówce. Smacznego!

Podobne przepisy

sos ketchup majonez
majonez ketchup
ketchup pomidorowy
żeberka ketchup
ketchup pomidorowy do słoików