Przepis na kisiel bananowy 📖

Składniki:

- 4 dojrzałe banany
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Włóż owoce do garnka i zalej wodą.
3. Gotuj na małym ogniu, aż banany zmiękną i stworzą się drobne kawałki.
4. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody, a następnie dodaj do garnka z bananami.
5. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 5 minut, ciągle mieszając.
6. Dodaj cukier (jeśli uznasz, że jest potrzebny) i sok z cytryny.
7. Przemiksuj całość blenderem lub za pomocą ręcznego miksera, aż kisiel będzie gładki.
8. Przełóż kisiel bananowy do pucharków lub miseczek, odstaw do ostygnięcia i schłodzenia w lodówce.

Smacznego!

Podobne przepisy

deser kisiel
kisiel jablkowy
kisiel domowy
kisiel gruszkowy
domowy kisiel truskawkowy