Przepis na kisiel domowy 📖
Składniki:- 500g owoców (np. maliny, truskawki, jeżyny)
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Owoce dokładnie umyj i wrzuć do garnka. Zalej je jedną szklanką wody i zagotuj.
2. Gotuj owoce na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Przecedź owoce przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.
4. W drugiej szklance wody wymieszaj mąkę z cukrem.
5. Dodaj mieszankę mąki i cukru do przecedzonego soku owocowego.
6. Zagotuj mieszankę, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
7. Przełóż kisiel do miseczek lub foremek i wystudź.
8. Podawaj z bitą śmietaną lub jogurtem. Smacznego!