Przepis na kisiel gruszkowy 📖

Składniki:
- 1 kg gruszek
- 1 litr wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
1. Gruszki umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na mniejsze kawałki.
2. W rondlu zagotować litr wody, dodać gruszki i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
3. Następnie odsączyć owoce, odlać ok. 1/2 szklanki wywaru.
4. W oddzielnej misce rozpuścić cukier w pozostałym wywarze.
5. Do odlańca z wywarem dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do garnka z wywarem i cukrem.
6. Wymieszać, doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze 2-3 minuty aż kisiel zgęstnieje.
7. Gotowy kisiel przełożyć do miseczek lub foremek i schłodzić w lodówce przed serwowaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

dzem gruszkowy
tort gruszkowy
deser gruszkowy z mascarpone
deser kisiel
kisiel bananowy