Przepis na klasyczny hummus 📖
Oto przepis na klasyczny hummus:Składniki:
- 1 szklanka ugotowanych ciecierzycy (o mocno miękkiej konsystencji)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki tahini (pasty sezamowej)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie, do smaku)
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i włoż ją do blendera lub miski.
2. Dodaj sok z cytryny, tahini, czosnek, oliwę z oliwek, sól i kminek.
3. Zblenduj lub zmiksuj składniki na gładką masę.
4. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
5. Przełóż hummus do miseczki i polej oliwą z oliwek. Możesz też posypać posiekaną natką pietruszki.
6. Podawaj ze świeżym pieczywem lub warzywami jako dip.
Smacznego!