Przepis na sernik klasyczny 📖

Składniki:
- 250 g herbatników
- 150 g masła, rozpuszczonego
- 500 g serka homogenizowanego
- 500 g twarogu
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Instrukcje:
1. Rozkrusz herbatniki w misce, a następnie dodaj rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
2. Przełóż masę herbatnikową do formy do tarty, równomiernie rozprowadzając po dnie i bokach.
3. W dużej misce połącz serek homogenizowany, twaróg, cukier, jajka, mąkę, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki za pomocą miksera na średniej prędkości, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.
4. Wlej masę serową na przygotowaną masę herbatnikową w formie.
5. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do 165°C przez około 50-60 minut, aż brzegi lekko się zarumienią.
6. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku przez dodatkowe 1-2 godziny, aby ostygł.
7. Gdy sernik całkowicie ostygnie, przełóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny lub overnight, aby dobrze się schłodził.
8. Przed podaniem możesz udekorować sernik świeżymi owocami lub posypać delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik klasyczny z wiaderka
strogonow klasyczny
klasyczny hummus
gulasz klasyczny
klasyczny omlet