Przepis na kluseczki lane 📖
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- woda
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie.
2. Ostudzić i obrać ze skórki.
3. Zgnieść ziemniaki w misce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przepuścić przez praskę.
4. Dodać jajko oraz sól i wymieszać.
5. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.
6. Na stolnicy podsypać mąką i uformować z masy rulon o grubości palca.
7. Ciąć na kawałki o długości około 3-4 cm.
8. Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody.
9. Gotować na wolnym ogniu około 10-12 minut, do momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody.
10. Kluski wyjąć łyżką cedzakową na talerz i podawać z ulubionym sosem.
Smacznego!