Przepis na kluski śląskie z dziurką 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
2. Odsącz nadmiar soku z tartej masy, najlepiej przekładając ją na sitko lub czystą lnianą ściereczkę.
3. Do odciśniętych ziemniaków dodaj jaja, mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
4. Na rozgrzanej patelni lub w garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
5. Z masy ziemniaczanej formuj niewielkie kulki, w których środku powstaje dziurka. Można to zrobić za pomocą palca lub tyłu widelca, delikatnie wciskając go w kulki.
6. Gotuj kluski na wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Wyławiaj kluski łyżką cedzakową i odcedzaj.
8. Podawaj kluski śląskie z dziurką na gorąco, polewając je roztopionym masłem lub sosem grzybowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

kluski śląskie sos
kluski śląskie z żeberkami
idealne kluski śląskie
kluski śląskie z koperkiem
proszę o kluski śląskie