Przepis na kluski śląskie z mięsem 📖

Składniki na kluski śląskie z mięsem:
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowe)
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- majeranek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
3. Gdy ziemniaki będą wystudzone, zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
4. Dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną do startych ziemniaków. Wyrób gładkie ciasto.
5. Z ciasta formuj małe okrągłe kluseczki.
6. Wrzuć kluski do osolonego wrzątku i gotuj je przez około 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Odcedź kluski i przełóż je na półmisek.
8. W osobnym garnku rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulę.
9. Dodaj mielone mięso do cebuli i smaż je, aż mięso się zrumieni. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem.
10. Podsmażone mięso z cebulą podlej bulionem warzywnym i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
11. Mięso z sosem podawaj razem z kluskami śląskimi.

Smacznego!

Podobne przepisy

kluski śląskie sos
domowy kluski slaskie
kluski śląskie farsz
kluski śląskie gotowanie
idealne kluski śląskie