Przepis na kluski śląskie gotowanie 📖
Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Oto przepis na ich przygotowanie:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1-2 łyżki masła lub smalcu
- sól
Instrukcje:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź ugotowane ziemniaki i rozgnieć je w misce przy użyciu tłuczka.
3. Do rozgniecionych ziemniaków dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.
4. Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite i zwarte ciasto.
5. Ciasto podziel na mniejsze części, a następnie formuj z nich kulki lub owalne kluski.
6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
7. Wrzuć do wrzącej wody kluski i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż wyrosną i będą miękkie.
8. Wyławiaj je cedzakiem na talerz i polej masłem lub smalcem.
9. Kluski śląskie podawaj jako dodatek do mięs, np. gulaszu, pieczeni lub duszonej karkówki.
Smacznego!