Przepis na kopytka joli 📖
Kopytka (joli):Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- 1/2 szklanki tłuszczu do smażenia (np. masło lub olej)
Instrukcje:
1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
3. Gdy ziemniaki są wystudzone, przetrzyj je przez tarkę na dużych oczkach lub rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
4. Do utartej masy ziemniaczanej dodaj jajka oraz mąki: pszenne i ziemniaczaną. Solidnie wymieszaj wszystkie składniki.
5. Powstałe ciasto podziel na kilka części i każdą z nich rozwałkuj na grubość około 1 cm.
6. Przygotowane placki ciasta pokrój na kształt prostokątów.
7. Wspomocą widelca, zrób na każdym prostokącie wgłębienia, imitujące kopcie.
8. W dużym garnku osol wodę i doprowadź do wrzenia.
9. Wrzuć do wrzącej wody kawałki ciasta.
10. Gotuj kopytka przez około 3-5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.
11. Gotowe kopytka odcedź za pomocą cedzaka.
12. W osobnym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim kopytka aż staną się rumiane.
13. Podawaj kopytka na ciepło, najlepiej z sosem grzybowym lub duszonymi warzywami.
Smacznego!