Przepis na faworki joli 📖

Przygotowanie faworków Joli jest proste i wymaga kilku podstawowych składników. Oto przepis:

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka masła, roztopionego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka, spirytus i roztopione masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż składniki dobrze się połączą.
3. Przenieś ciasto na stolnicę lub blat, posypać odrobiną mąki i zagnieć przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
4. Ciasto podziel na kawałki i wałkuj cieniutko. Następnie pokrój je na paski o szerokości około 3-4 cm.
5. Na rozgrzanym oleju smaż faworki z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij je z oleju i odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Gdy faworki ostygną, oprósz je cukrem pudrem.
7. Faworki Joli są gotowe do podania! Możesz je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość.

Smacznego!

Podobne przepisy

wz joli
pierogi y joli
pączki joli
rafaello joli
szarlotka joli