Przepis na kora orzechowa 📖

Przepis na kora orzechowa:

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

Przygotowanie:

1. W dużym rondlu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.

2. Dodaj olej roślinny, jajko i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 12-15 minut, aż korowce zaczną się lekko rumienić.

5. Po upieczeniu korowce wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

Gotowe korowce orzechowe będą idealnym towarzyszem do herbaty lub kawy. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto kora dębu
tartę orzechową
babkę orzechową
bezę orzechową
orzeszki z masą orzechową