Przepis na kotlet pozarski 📖
Przepis na kotlet pozarski:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wieprzowego lub mięso drobiowe)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na patelni z masłem.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, jajka, mleko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz.
3. Z masy mięsnej uformuj kulki, a następnie spłaszcz je, tworząc kotlety o grubości ok. 1,5 cm.
4. Smaż kotlety na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor i aż do momentu uzyskania wewnątrz dobrze przypieczonego mięsa.
5. Kotlety pozarskie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Można je serwować np. z ziemniakami, surówką lub pieczonymi warzywami.
Smacznego!