Przepis na kotlet szwajcarski 📖
Składniki:- 4 kotlety cielęce
- 4 plasterki szynki szwajcarskiej
- 4 plasterki sera szwajcarskiego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozbij kotlety tak, aby były cieniutkie i delikatne.
2. Na każdym kotlet umieść po plasterku szynki i sera.
3. Zwiń kotlety, a następnie przygnieć nożem, aby mięso się skleiło.
4. Wymieszaj jajka i utrzyj solą i pieprzem do smaku.
5. W osobnych misek przygotuj mąkę i bułkę tartą.
6. Kotlety obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
7. Na patelni rozgrzej masło i smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor.
8. Przed podaniem odcedź na ręczniku papierowym.
Kotlety szwajcarskie podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Smacznego!