Przepis na krem do ciasta pychotka 📖

Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- opcjonalnie: 2-3 łyżki alkoholu (np. rumu lub amaretto)

Przygotowanie:
1. W osobnym garnku zagotuj śmietanę kremówkę. Odstaw na moment, aby wystygła.
2. W misce umieść żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz aromat waniliowy. Całość energicznie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
4. Powoli wlej stopniowo wystudzoną śmietanę kremówkę do masy z żółtkami, cały czas mieszając.
5. Następnie przenieś całą masę do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Pamiętaj, aby nie przegrzać kremu, aby żółtka się nie zważyły.
6. Jeśli dodajesz alkohol, możesz teraz dodać go do kremu. Wymieszaj dokładnie.
7. Gdy krem jest już odpowiednio gęsty, zdejmij go z ognia i ostudź.
8. Gotowy krem możesz wykorzystać do wypełnienia ciasta Pychotka lub dowolnego innego ciasta.

Smacznego!

Podobne przepisy

krem do ciasta krówki
krem orzechowy do ciasta
lekki krem do ciasta
krem do ciasta czeskiego
krem do ciasta bez jajek