Przepis na krem do ciasta z truskawkami 📖
Przepis na krem do ciasta z truskawkami:Składniki:
- 500 g truskawek
- 400 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dokładnie umyj, osusz i pokrój na plastry.
2. Żelatynę wsyp do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw na kilka minut, aż żelatyna się napęcznieje.
3. W rondelku zagrzej śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, nie doprowadzając do wrzenia.
4. Napęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
5. Ostrożnie wmieszaj żelatynę do podgrzanej śmietanki, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Wstaw całość do lodówki i pozostaw do ostygnięcia.
7. Gdy krem zacznie delikatnie tężeć, wyjmij go z lodówki i dokładnie wymieszaj.
8. Na spodzie ciasta rozłóż plasterki truskawek.
9. Następnie wylej krem na truskawki, równomiernie rozprowadzając.
10. Całość wstaw na kilka godzin do lodówki, aby krem dobrze stężał.
11. Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałymi truskawkami.
Smacznego!