Przepis na krótki grochówkę 📖
Przepis na krótką grochówkę:Składniki:
- 250 g grochu łuskanego
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 kiełbasa
- 1 łyżka oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Groch należy namoczyć w wodzie przez około 4-6 godzin, a następnie odsączyć.
2. Cebulę, marchewki i ziemniaki należy oczyścić i pokroić w niewielką kostkę.
3. Kiełbasę również pokroić w plasterki lub półplastry.
4. W garnku rozgrzać olej i dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż zmięknie.
5. Następnie dodać marchewkę i ziemniaki, smażyć przez kilka minut, aż warzywa lekko się zrumienią.
6. Do garnka dodać namoczony groch oraz kiełbasę, wymieszać wszystko razem.
7. Zalać wszystkie składniki bulionem warzywnym. Jeśli bulionu nie wystarcza, można podlać wrzątkiem.
8. Gotować grochówkę na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż groch będzie miękki.
9. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
10. Podawać gorącą grochówkę posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!