Przepis na krótki pierogi ruskie 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g twarogu
- 1/4 szklanki rozgniecionego ziemniaka
- 1 drobno posiekana cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj stopniowo gorącą wodę, mieszając cały czas, aż powstanie elastyczne ciasto.
2. Przełóż ciasto na czystą powierzchnię i zagnieć je dokładnie przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw je na 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wymieszaj twaróg, rozgnieciony ziemniak, posiekaną cebulę oraz sól i pieprz w misce, aż składniki się połączą.
5. Po upływie 30 minut, rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Wytnij kółka o średnicy około 7 cm.
6. Na każdym kółku umieść niewielką ilość nadzienia ruskiego i zlepij krawędzie pieroga, tworząc pierścienie.
7. W dużej garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć pierogi i gotuj przez około 8-10 minut, aż będą pływać na powierzchni wody.
8. Odcedź pierogi i osusz je na papierowym ręczniku.
9. Na patelni rozgrzej olej i usmaż pierogi na złoty kolor z obu stron.
10. Przenieś pierogi na talerz i podawaj gorące. Możesz je polać śmietaną, cebulką czy posypać koperkiem.
Smacznego!