Przepis na kruche ciasteczka na amoniaku 📖
Składniki:- 250 g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka amoniaku spożywczego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. W misce umieść masło i cukier puder. Mieszaj energicznie, aż powstanie jednolita masa.
2. Dodaj jajko i amoniak spożywczy, kontynuując mieszanie.
3. Stopniowo dodaj mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie się zbierać w kulę.
4. Podsyp blatem lub stolnicę mąką i wyłóż na nie ciasto. Zagniataj je kilka razy, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
6. Następnie przy pomocy foremek wycinaj różne kształty ciasteczek i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12-15 minut, do momentu gdy ciasteczka lekko się zezłocą.
8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!