Przepis na mazurek na amoniaku 📖

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 120g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka amoniaku spożywczego
- marmolada do smarowania

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj pokrojone masło i utrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier puder, startą skórkę cytrynową, żółtko, aromat waniliowy i amoniak.
4. Zagnieć ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody.
5. Następnie podziel ciasto na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
6. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
7. Przełóż cienkie ciasto na okrągłą formę tartownicy i wyrównaj brzeg.
8. Smaruj spód ciasta marmoladą.
9. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 1 cm i pokrój wstążki lub ozdoby według własnego pomysłu.
10. Układaj pokrojone wstążki na wierzchu ciasta, tworząc dowolne wzory.
11. Wstaw tartownicę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
12. Po upieczeniu wyjmij mazurek z piekarnika i ostudź.
13. Przed podaniem pokrój na porcje i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasteczka na amoniaku
kruche ciastka na amoniaku
ciastka amerykanki bez amoniaku
mazurek fit
mazurek z orzechami