Przepis na kruche ciasteczka twarogowe 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 200 g twarogu
- 125 g masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1. W dużym misce wymieszaj mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy.
2. Dodaj pokrojone masło i twaróg. Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
3. Dodaj jajko i kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą i utworzą elastyczne ciasto.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i delikatnie ugnieć je kilka razy, aby było gładkie.
5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż je do lodówki na około 30 minut.
6. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozgrzej piekarnik do 180°C (temperatura góra-dół).
7. Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni na grubość około pół centymetra.
8. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki.
9. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piecz ciasteczka przez około 15-20 minut, aż staną się złociste na brzegach.
11. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i przestudź na kratce.
Smacznego!