Przepis na kruche ciasteczka z dziurką 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła, pokrojonego w kostkę
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- Szczypta soli
- Wybrane dodatki do dekoracji (np. dżem, lukier, rodzynki)

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Zawijaj ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek w dowolne kształty, a na jednym z końców każdego ciastka wykonaj dziurkę za pomocą drobnego korka lub innych przedmiotów.
7. Układaj ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
8. Możesz je teraz udekorować wybranymi dodatkami, np. umieścić w dziurce odrobinkę dżemu lub posypać cukrem pudrem.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
10. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

pączki z dziurką
kluski śląskie z dziurką
ciasteczka kruche
kruche ciasteczka fit
kruche ciasteczka dla psa