Przepis na pączki z dziurką 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 50g drożdży
- 100g cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100g masła, roztopionego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W niewielkim garnku podgrzej mleko, ale nie gotuj go. Odlej około 50ml i rozpuść w nim pokruszone drożdże razem z jedną łyżeczką cukru.
2. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, żółtka, sól i roztopione masło. Dodaj również rozpuszczone drożdże.
3. Wyrabiaj ciasto ręką lub za pomocą miksera zagniatającego, dopóki stanie się jednolite i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę ciepłego mleka.
4. Przykryj misę ściereczką i odstaw ciasto na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość i wyrosło.
5. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm na suchej powierzchni lub lekko posypanej mąką.
6. Za pomocą foremki lub kubka o średnicy około 8-10 cm wytnij kółka ciasta. Aby każdemu pączkowi nadać charakterystyczną dziurkę, możesz użyć mniejszej foremki lub kapsla od butelki, aby wykonać wycinankę w środku.
7. Ułóż pączki na desce lub blaszce posypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aby ponownie wyrosły.
8. Na średnio dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż pączki po kilka z obu stron, aż staną się złote i puszyste.
9. Wyjmij smażone pączki i odkładaj je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
10. Gdy pączki lekko przestygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
Pączki z dziurką są gotowe do podania! Smacznego!