Przepis na kruche ciastka maszynkowe 📖

Oto prosty przepis na kruche ciastka maszynkowe:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier puder.
2. Dodaj pokrojone masło i rękoma "drgającymi" palcami, wymieszaj składniki aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko (oraz ekstrakt waniliowy, jeśli używasz) i zagnieć ciasto ręcznie, aż składniki się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby ciasto się schłodziło.
5. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Wytnij ciasteczka w wybranym kształcie za pomocą foremki do ciastek.
7. Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 10-12 minut, aż staną się lekko zrumienione.
8. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowymi, kruchymi ciasteczkami maszynkowymi. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały świeżość przez kilka dni. Smacznego!

Podobne przepisy

ciastka maszynkowe
ciasteczka kruche maszynkowe
ciastka kruche fit
kruche ciastka bez mleka
kruche ciastka bez pieczenia