Przepis na kruche ciastka różyczki 📖

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- konfitura o dowolnym smaku (np. truskawkowa, malinowa)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtko.
3. Wyrabiaj składniki rękoma, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawijaj w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3-4 mm.
6. Wytnij z ciasta kwadraty o bokach około 6-7 cm.
7. Na każdym kwadracie zrób nacięcie ze środka, do każdego rogu.
8. Na jednym rogu połóż trochę konfitury.
9. Złóż kolejno po jednym rogu z konfiturą, aż do stworzenia różyczek.
10. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się lekko zrumienione.
12. Wyjmij z piekarnika i po ostygnięciu możesz polukrować je cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki konserwowe babci różyczki
ciastka kruche fit
ciastka kruche z cukrem
kruche ciastka z twarogiem
kruche ciastka z jabłkami