Przepis na ogórki konserwowe babci różyczki 📖

Przepis na ogórki konserwowe babci różyczki:

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 200 ml octu
- 4 łyżki soli
- 6 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżej lub suszonej dymki
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- kilka kulek jałowca

Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. W garnku zagotuj wodę, ocet i sól. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
3. W międzyczasie przygotuj słoiki. Wysterylizuj je, wrzucając do wrzątku na kilka minut, a następnie wylej wrzątek.
4. Ogórki pokrój wzdłuż na połówki, ale nie do końca. Pozostaw je w całości, tylko z jednym końcem podzieloną wzdłuż.
5. Do każdego słoika włóż po kilka ząbków czosnku, gałązkę dymki, kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka kulek jałowca.
6. Ostudzone ogórki wkładaj szczelnie do słoików, układając je różyczkowo - każdy ogórek powinien wyglądać jak różyczka.
7. Zalej ogórki zimnym, przygotowanym wcześniej roztworem z octu, wody i soli. Zalew powinien równomiernie pokryć ogórki.
8. Słoiki zakręć dokładnie. Jeśli zamierzasz trzymać ogórki przez pewien czas, to możesz je jeszcze pasteryzować. Umieść zamknięte słoiki w dużym garnku z wodą i gotuj przez około 10-15 minut.
9. Po pasteryzacji, wyjmij słoiki z wody i pozostaw do ostygnięcia.
10. Umieść słoiki z ogórkami w chłodnym i ciemnym miejscu na około 3-4 tygodnie, aby dojrzewały.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki konserwowe
ogórki konserwowe kartuskie
ogorki konserwowe z marchewka
ogórki konserwowe z miodem
ogórki konserwowe meksykańskie