Przepis na kruche ciastka z twarogiem 📖

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 150g masła
- 150g twarogu
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- opcjonalnie: wanilia lub skórka otarta z cytryny

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. W misce wymieszaj mąkę pszeniczną i cukier puder. Dodaj kostkowane masło i rozgnieć je z mąką palcami, aż składniki będą miały konsystencję drobnego piasku.
3. Następnie dodaj twaróg i żółtko. Wyrabiaj ciasto krótko, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać kilka kropel zimnej wody.
4. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
5. Po odstaniu ciasta, wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Możemy użyć wałka do ciasta lub wałkować na papierze do pieczenia.
6. Wykrawamy ciastka w wybranych przez siebie kształtach (np. kółka, serduszka, gwiazdki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Przed włożeniem do piekarnika, możemy posmarować ciastka roztrzepanym jajkiem dla efektu złocistego brązu.
8. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 12-15 minut, aż ciasteczka będą lekko zrumienione.
9. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto z twarogiem
kruche ciasto z twarogiem i jabłkami
ciastka kruche fit
kruche ciastka dekorowane
ciastka kruche z amoniakiem