Przepis na kruche ciasto dla cukrzyka 📖
Oto przepis na kruche ciasto dla cukrzyka:Składniki:
- 200g mąki migdałowej
- 70g ksylitolu
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje:
1. Najpierw przesiej mąkę migdałową do dużej miski.
2. Dodaj ksylitol, sól i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj dokładnie.
3. Dodaj zimne masło i rozdrobnij je za pomocą widelca, aż uzyskasz konsystencję zbliżoną do kruszonki.
4. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
5. Uformuj ciasto w kulę, a następnie owiń je w folię spożywczą. Umieść w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
6. Po upływie czasu wyciągnij ciasto z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby się unormowało.
7. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
8. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
9. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek w dowolnych kształtach i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
10. Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż delikatnie się zezłocą.
11. Wyjmij ostrożnie z piekarnika i pozostaw ciasteczka do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!