Przepis na kruche ciasto do sernika 📖

Oto przepis na kruche ciasto do sernika:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder i szczyptę soli. Wymieszaj składniki.
2. Następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą palców, delikatnie rozetrzyj masło z mąką, aż uzyskasz kruszonkę.
3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Twórz ruchy w jednym kierunku, aby uniknąć nadmiernego wyrabiania ciasta.
4. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
5. Po schłodzeniu ciasto można wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką powierzchni.
6. Uformuj nim spód ciasta do sernika, dociskając je do dnia formy.
7. Ciasto możesz wstępnie upiec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
8. Gotowe kruche ciasto można wyjąć z piekarnika, ostudzić i napełnić wybranym nadzieniem serowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto na spód sernika
sernika na herbatnikach
lukier do sernika
sernika na zimno z jagodami
ciasto kruche