Przepis na kruche ciasto do snikersa 📖
Oto przepis na kruche ciasto do Snikersa:Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i skrusz je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, następnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Uformuj kulę z ciasta, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
6. Przenieś ciasto do formy do pieczenia o średnicy około 20 cm i delikatnie dociskaj do spodu i brzegów.
7. Dno ciasta nakłuj widelcem, aby zapobiec wypiętrzaniu się podczas pieczenia.
8. Wstaw formę z ciastem do lodówki na 15 minut, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
9. Po 15 minutach w lodówce, wyjmij ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż stanie się złote.
10. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed dodaniem nadzienia.
Przygotuj swojego ulubionego Snikersa, dodaj go na ostudzone ciasto i ciesz się smakiem tego deseru!