Przepis na kruche ciasto bezglutenowe 📖

Oto przepis na kruche ciasto bezglutenowe:

Składniki:
- 200g mąki ryżowej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 100g zimnego masła
- 70g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąki ryżową i ziemniaczaną.
2. Dodaj zimne masło i cukier puder do mąki.
3. Delikatnie ucieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
5. Zawinięte ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
8. Wytnij ciastem koła lub kwadraty do wykładania foremek lub wylożenia blaszki do pieczenia.
9. Przełóż ciasto do foremek lub ułóż na blaszce, delikatnie dociskając brzegi.
10. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż stanie się złote.
11. Wyjmij z piekarnika i ostudź przed podaniem.

Podawaj je samo, lub użyj jako podstawę dla deserów z owocami lub kremami. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciastka bezglutenowe
kruche ciasteczka bezglutenowe
kruche rogaliki bezglutenowe
ciasto bezglutenowe
tortille ciasto bezglutenowe