Przepis na kruche ciasto pełnoziarniste 📖
Oto przepis na pełnoziarniste kruche ciasto:Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąki pełnoziarnistą i pszenną.
2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę do miski. Za pomocą palców lub noża, dokładnie wymieszaj masło z mąką aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy (jeśli używasz), jajko i sól. Delikatnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Niezbyt długo mieszaj, aby uniknąć zbytniego rozwinięcia glutenu.
4. Zawinięte ciasto w folię spożywczą umieść w lodówce na około 30 minut, aby się schłodziło i stężało.
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 3-5 mm na posypanej mąką powierzchni.
6. Przenoś blaszkę z ciastem do formy do pieczenia. Jeśli używasz go do wyłożenia spodu ciasta na wyrabianą tartę, delikatnie przenieś ciasto, aby się dostosowało do kształtu formy.
7. Wypiekaj ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż stanie się złote. Upewnij się, że ciasto jest wypieczone z obu stron.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je na kratce do całkowitego wystudzenia.
Teraz możesz wykorzystać to kruche ciasto pełnoziarniste jako podstawę do różnych pysznych wypieków, takich jak tarty lub ciasta owocowe. Smacznego!