Przepis na kruche ciasto pod rabarbar 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 80 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Przesiej mąkę do miski i dodaj posiekane masło. Rozgnieć składniki palcami tak, aby powstałe kruszonki były drobne.
2. Dodaj cukier, żółtko i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
3. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
4. W międzyczasie obierz rabarbar i pokrój go na kawałki o długości około 2 cm.
5. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą. Większą część rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nią dno formy do tarty o średnicy około 26 cm.
6. Na rozwałkowane ciasto połóż pokrojony rabarbar i posyp go cukrem pudrem.
7. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3 mm i pokrój na paski lub foremką wycinaj małe kształty (np. kwiatki, serduszka). Ułóż je na wierzchu rabarbaru.
8. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż stanie się złociste.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!