Przepis na kruche ciasto sable 📖

Przepis na kruche ciasto sablé:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła (schłodzonego)
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Przesiej mąkę do dużej miski.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozdrobnij je z mąką za pomocą palców, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
3. Dodaj cukier puder, żółtko, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
4. Uformuj ciasto w kulę, owin je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, aby je schłodzić.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na płaskiej powierzchni posypanej mąką na grubość około 0,5 cm.
6. Wytnij ciastem foremki w dowolne kształty, na przykład koła czy serca, lub pokrój je na prostokąty.
7. Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 12-15 minut, aż ciastka złocą się na brzegach.
9. Po upieczeniu, wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na blasze.

Kruche ciasto sablé możesz podawać samodzielnie lub użyć go jako podstawę do różnych wypieków, na przykład małych tartyletki z owocami czy inne słodkie wypełnienie. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto
ciasto kruche
szybkie ciasto kruche
jagodzianki ciasto kruche
kruche ciasto do snikersa