Przepis na kruche ciasto z chałwą 📖
Przepis na kruche ciasto z chałwą:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g chałwy
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier puder, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto, tak aby składniki się połączyły.
3. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
4. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części.
5. Każdą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wytnij z niej kształty przy pomocy foremek.
6. Przełóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Na każdym ciastku umieść kawałek chałwy.
8. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą delikatnego złotego koloru.
9. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!