Przepis na kruche ciasto z orzechami 📖
Składniki:- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 100 g posiekanych orzechów
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i zagnieć składniki razem, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ponownie zagnieć, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut, aby odżyło.
5. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na płaski placek o grubości około 0,5 cm.
6. Przełóż ciasto na wysmarowaną masłem formę do pieczenia.
7. Posyp ciasto posiekanymi orzechami, delikatnie dociskając je do ciasta.
8. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut, aż ciasto stanie się złociste.
9. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
10. Kiedy ciasto jest całkowicie zimne, pokrój je na kwadratowe lub prostokątne kawałki i podawaj. Smacznego!