Przepis na kruche rogaliki z orzechami 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g posiekanych orzechów
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier puder.
2. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło.
3. Zagnieć wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto zawin w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
6. Pokrój na trójkątne kawałki.
7. Posyp środek każdego trójkąta posiekanymi orzechami.
8. Zwijaj rogaliki od szerokiej strony do wąskiej, formując kształt półksiężyców.
9. Rozłóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą złociste.
11. Po upieczeniu, pozwól rogalikom ostygnąć na blasze.
Gotowe! Teraz możesz delektować się pysznymi, kruchymi rogalikami z orzechami. Smacznego!