Przepis na kruche faworki 📖

Przepis na kruche faworki:

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder.
2. Dodaj żółtka i spirytus (lub ocet).
3. Dodaj masło i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm.
6. Następnie pokrój je na paski o szerokości około 2 cm i długości 10-15 cm.
7. Na środku każdego paska zrób nacięcie, a jedno z końców przeciągnij przez ten otwór.
8. Rozgrzej olej w głębokim rondlu lub w frytownicy.
9. Wrzuć faworki do rozgrzanego oleju i smaż je z obu stron na złoto.
10. Wyjmij faworki z oleju, odsącz na ręczniku papierowym.
11. Posyp je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

faworki kruche
bardzo kruche faworki
kruche faworki thermomix
kruche chrupiące faworki
kruche faworki z piwem