Przepis na rogaliki z orzechami 📖
Składniki:- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 125g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 200g mielonych orzechów
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj proszek do pieczenia.
2. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski z mąką.
3. Dodać cukier oraz żółtka i zagnieść składniki razem, aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na prostokątną warstwę o grubości około 0,5 cm.
5. Posmaruj powierzchnię śmietaną, a następnie posyp mielonymi orzechami.
6. Zwijaj każdą warstwę rozpoczynając od dłuższego boku, tworząc roladę.
7. Rolady pokrój na mniejsze kawałki, każdy o szerokości około 3 cm.
8. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż rogaliki zaczną się rumienić.
10. Po upieczeniu, wyjmij rogaliki z pieca i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!